Perennapenkin perustaminen

Perennapenkin perustaminen on hauskaa puhaa, mutta erilaiset työvaiheet ja tiedot voivat tuntua melkeinpä ylitsepääsemättömän haastavilta. Mielestäni erinäiset pelkotilat kannattaa unohtaa heti. Perennapenkin perustaminen ei vaadi taikuutta, eikä edes hortonomin tutkintoa.

On kuitenkin totta että perennapenkin perustamiseen kuuluu erilaisia työvaiheita. Tässä kirjoituksessa haluan tuoda esille oman ajatusprosessini, jonka käyn läpi kun haluan perustaa perennapenkin puutarhaani.

Miten perustettava perennapenkki sopii puutarhan kokonaisilmeeseen?

Mielestäni kannattaa lähteä liikkeelle koko idean arvioimisella. Onko vain hirmuinen himo perustaa uusi perennapenkki, vai onko puutarhaan tulossa tarkoin harkittu kokonaisuus? Usein olen itsekin jättänyt kokonaisuuden miettimisen kokonaan syrjään ja vain perustanut uuden paikan istuttaa ihania perennoja.

Mieti siis miten tuleva penkki sopii puutarhasi yleisilmeeseen. Millaisia reunuksia olet käyttänyt muuten puutarhassasi? Olisiko ehkä järkevää käyttää samaan sarjaan sopivia kivituotteita tässäkin penkissä? Entä tuleeko tähänkin kukkia vai olisiko sittenkin aika istuttaa muutama puu ja puska? Kysy itseltäsi kysymyksiä ja harkitse perennapenkin perustamista.

Haluan perustaa perennapenkin tähän – mitä seuraavaksi?

Olet siis päättänyt paikan, johon haluat perustaa perennapenkin. Perennapenkin perustaminen vaatii tässä kohtaa että mietit jo ennakkoon millaisia kasveja haluat paikalla kasvattaa. Jos olet perustamassa perennapenkkiä hyviin laihaan maahan mutta haluat kuohkeaan maahan soveltuvia perennoja, on sinun parannettava maata.

Puutarhablogi
on kuitenkin sitä mieltä, että kasveja tulee suurimmaksi osin kasvattaa niille sopivissa paikoissa, joten maanparannuksesta saa etsiä tietoa muualta (lannoitteista ym. en paljoa tiedä)

Jotta eivät rikkaruohot pääsisi valloilleen, on hyvä aloittaa peittämällä perustettavan perennapenkin alle jäävä maa. Suurimmalle osalle tulee tässä vaiheessa mieleen erilaiset katekankaat. Ne ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja, mutta on muistettava että ne eivät välttämättä päästä päälle istutettavien kasvien juuria niiden läpi. On siis hyvin todennäköistä että katekankaan alle jäävä maa ei tule hyötykäyttöön. Tämä on ongelmallista varsinkin jos istutettava kasvi vaatii paljon maata. Monet puutarhaharrastajat ovat ratkaisseet tämän ongelman korvaamalla katekangas sanomalehtipaperilla. Se estää rikkaruohojen läpikasvu, mutta maatuu aikanaan ja päästää kasvien juuristot hyödyntämään kaiken maan.

Perennapenkin perustaminen jatkuu täyttämällä multaa katekankaan tai sanomalehtipaperin päälle. Kun multaa on tarpeeksi, on aika istuttaa taimet. Muista kastella multa perusteellisesti ja istuttaa perennat niille kuuluvalla tavalla.

Enemmän tietoa itse perennapenkin suunnittelusta saat myös sivuiltamme.

Muita asioita huomioitavaksi perennapenkkiä perustettaessa

Muista myös että perennapenkki vaatii hoitoa. Jaksatko kantaa tontin kauimpaan kulmaan kasteluvedet? Entä jaksatko kitkeä 20 neliön perennapenkkiä?

Muhevainen listaa sivuillaan paljon perennapenkkien perustamiseen liittyviä asioita, kannattaa vilkaista.

PS. Perennapenkin perustaminen kuulostaa vaikeammalta kuin mitä se on. Rohkeasti vain toimeen, upeat perennat kyllä pelastavat huonomminkin perustetun perennapenkin.